Hormonen

De invloed die hormonen hebben op ons lichaam en onze geest is enorm. Denk aan periodes met veel stress (cortisol), de overgang (progesteron/oestrogeen) of een voedingspatroon met veel geraffineerde suikers en granen (insuline). Hormonen zijn daarom echt niet alleen een “vrouwending”.

Een kortdurende hormonale disbalans herstelt ons lichaam nog wel. Het zijn juist langer durende disbalansen die de klachten geven. Huidproblemen, stemmingswisselingen, extreme vermoeidheid, honger, kouwelijk. Het zijn er slechts een paar uit de lange lijst aan hormonale klachten.

Stress (in welke vorm dan ook) heeft misschien wel de grootste invloed op het uit balans brengen van ons hormonale systeem. Door stress grijpen we sneller naar slechte voeding, zijn we te moe om te bewegen en vertonen we continue uitstelgedrag. Kortom, een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden! Hoe we dat doen? Door maatregelen te treffen op het gebied van voeding, suppletie en lifestyle. Vertaalt naar een persoonlijk adviesbehandelplan om de hormonen weer in balans te krijgen. Lees hier meer.