Exorwattes? Exorfines!

Van suiker weten we al dat het een verslavende werking heeft. Nog meer zelfs dan cocaine. Wow! Maar wist je dat brood en kaas stoffen bevatten die een morfine-achtige werking hebben? Probably not.

Wat je daarvan kunt merken is wat mijn klanten gedurende hun Skinprovement Programma ervaren. Bij het vieren van de touwtjes na een strenge eerste periode krijgen ze klachten. “Van de week heb ik weer eens een stukje pizza geprobeerd, maar ik kreeg zo’n ontzettende buikpijn. Dat heb ik nooit eerder gehad. Hoe kan dat?”

Dat zijn de typische ontwenningsverschijnselen van een oude exorfine-verslaving. De verslavende werking van deze voedingsmiddelen vind ikzelf nog een tandje erger dan de verslaving naar zoet en suiker. En daar moet je “vanaf” als je wilt dat je darmen en huid zich kunnen gaan herstellen.

Goed, eerst terug naar de science. Exorfines komen vrij bij de afbraak van gluten en caseine (dit zit in melk en is nog steeds de nummer 1 voedselintolerantie die ik meet bij mijn clienten). Ze zijn toxisch voor de hersenen en hebben een erg verslavend effect. Ze werken hetzelfde als opium (morfine). Brainfog (hersenmist) is daar een heel goed voorbeeld van. Maar ook angst en depressie zijn veelgehoorde klachten die bij het beeld van deze verslaving horen. 

Hunker jij naar brood, kaas, of pasta? Grote kans dat je een exorfine junkie bent.

Maar, niet iedereen reageert gevoelig op deze stoffen. Jouw darmflora, de gezondheid van de darmwand en de aanwezigheid van (spijsverterings)enzymen spelen hier een rol in. Zijn deze niet op orde? Wat bij 90% van mijn clienten het geval is. Dan lokken die exorfines ontstekingen uit. En dat heeft zo zijn uitwerking op de huid. Gezonde darmen kunnen exorfines namelijk verder afbreken tot aminozuren. Ook een intakte darmwand zorgt ervoor dat ze niet verder door kunnen richting de bloedbaan en het verslavende effect geven in de hersenen.

Al confronterend genoeg? Nee? Dan gaan we nog een stukje dieper de materie in.

Naast exorfines bestaan er ook endorfines. Endorfines zijn lichaamseigen en maken we dus zelf aan. Dat lekkere gevoel na het sporten is een goed voorbeeld van de endorfine werking. Zo’n endorfine geeft dat gevoel als hij hersencellen activeert. Maar… exorfines doen dat ook. En eet je daar heel veel van, dan raakt de cel overprikkeld en beschermt hij zichzelf door receptoren te blokkeren. Je bent dan endorfineresistent. Je hunkert steeds meer naar voeding met exorfines, maar ervaart steeds minder dat gelukzalige gevoel na die maaltijd.

En zo ben je in een heel lastig pakket terecht gekomen. Het endorfinesysteem regelt namelijk ook de aanmaak en werking van veel andere stoffen in het lichaam:
Dopamine (motivatiehormoon)
Serotonine (gelukshormoon)
Insuline (suikerhormoon)
Cortisol (stresshormoon)

Vooral die laatste twee spelen een cruciale rol bij alle huidproblemen. En daarom is een voedingspatroon dat rijk is aan exorfines a very bad idea… 

De enige manier om jezelf hier uit te werken is door cold turkey te stoppen met gluten en zuivel. Die receptoren waar ik het eerder over had kunnen namelijk weer gevoelig worden. Maar dan moet de prikkel van buitenaf “uit” worden gezet. Ofwel geen glutenhoudend brood, pasta of dierlijke zuivel meer. 

Veel clienten voelen zich de eerste weken prikkelbaar, ongelukkig en onrustig. Daar moet je helaas echt mee dealen wil je werken aan chronische huidverbetering. Daarbij hoef je het niet alleen te doen, want voor een motiverende en opbeurende boost ben ik gewoon beschikbaar! Nu je dit weet ben ik heel benieuwd naar het antwoord op deze vraag.

Hoe exorfine verslaafd ben jij? En ben je bereid (met mijn hulp) dit te doorbreken?

PS: Ben je nog geen client van Healthy Rebel? En ben je benieuwd hoe we jouw huidprobleem kunnen verbeteren? Ik kijk graag met je mee waarom het je nog niet is gelukt deze te doorbreken. Vraag jouw gratis 30 minuten Skin Scan sessie aan tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur

Geef een reactie