De mooiste start…

…voor een gezonde huid en gezonde darmen begint in de 6 maanden voordat je zwanger wordt. ZES maanden?! Yes, 6 maanden. It takes time om je darmflora van A tot Z te verbeteren. En vergeet ook het aanvullen van belangrijke vitamines zoals foliumzuur niet. Het advies om daar pas mee te starten wanneer je zwanger bent is echt achterhaald. 

Ik merk in de gesprekken met vrouwen die ik begeleid dat er heel veel kennis mist als het gaat om deze voorbereiding op een gezonde zwangerschap. En eigenlijk is dat best wel raar. Tijdens de zwangerschap zijn we namelijk (soms tot hysterische taferelen aan toe) heel erg bezig met wat we allemaal niet meer mogen eten (schimmelkaasjes, pate, rauwe eieren) of doen (de kattenbak, vitamine A cremes). Want ja, dat kan allemaal “super schadelijk” zijn voor dat lieve kleine mini mensje in je buik. Maar qua voorbereiding is er eigenlijk vrij weinig over te vinden. En advies van huisarts of verloskundige krijg je ook pas als je zwanger bent.

In mijn ogen kunnen we met veel van bovenstaande dingen echt losser omgaan en zouden we ons veel meer moeten richten op pre-conceptie. De voorbereiding richting de zwangerschap. Want is het niet veel fijner om die 9 maanden lekker fit, fris en fruitig in te gaan? En jullie kindje een mega goede start mee te geven? Zowel in de baarmoeder als op de weg naar buiten?

Onderzoeken laten keer op keer zien hoe belangrijk een gezonde darmflora is voor ons immuunsysteem. En al helemaal voor het immuunsysteem van jullie kindje. Die moet zich namelijk nog helemaal gaan ontwikkelen. De start daarvan begint bij de bevalling.
Natuurlijk of via een keizersnede? En daar hebben we helaas niet altijd iets over te zeggen. Waar we wel invloed op hebben is wat we 6 maanden daarvoor doen… en daarna. Kies je voor borst- of flesvoeding? Geef je wel of geen probiotica? En hoe lang blijf je dat geven? Wanneer start je met voedselintroductie? Bij 4 maanden? Of pas bij 6? En met welke voedingsmiddelen start je? Kook je vers? Of gebruik je potjes? En hoe ga je om met hygiene? 

En zo kan ik nog een pagina of 2 volschrijven met vragen…

De antwoorden op die vragen hebben allemaal invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem van jullie baby. Alle! Dat immuunsysteem kun je tot een jaar of 2 a 3 nog behoorlijk goed beïnvloeden. Zowel positief als negatief. En dat geldt ook voor de huidgezondheid. Die wordt namelijk voor een groot gedeelte beïnvloed door wat zich in de darmen afspeelt en de ontwikkeling van het immuunsysteem. 

Hebben jij, of je partner eczeem? En komen er veel darmklachten voor binnen de familie? Wacht met zwanger worden en start met voorbereiden! 

Dat doe je door in ieder geval jouw lichaam de tijd te geven om te “ontpillen” (shocking detail; ook dat wordt in borstvoeding terug gevonden!). Zorg voor gezonde darmen en een gezonde darmflora. En neem daarvoor 6 maanden de tijd. Zodat je, als het zover is, niet alleen zelf veel lekkerder die 9 maanden ingaat, maar jullie kindje ook de mooiste start van zijn of haar leven meegeeft.

Een cadeau van onschatbare waarde.

PS: Ben je nog geen client van Healthy Rebel? En ben je benieuwd hoe we jouw huidprobleem kunnen verbeteren? Ik kijk graag met je mee waarom het je nog niet is gelukt deze te doorbreken. Vraag jouw gratis 30 minuten Skin Scan sessie aan tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur

Geef een reactie