Hoe herken je een goed supplement?

Als ik het gemiddelde van mijn eigen clienten neem dan ga ik er van uit dat 95% van de Nederlanders suppletie van slechte kwaliteit slikt. De ene vitamine D is namelijk de andere niet. En dat gaat op voor alle vitamines, mineralen en spoorelementen die verkrijgbaar zijn. De kwaliteit loopt enorm uiteen en dat ga ik je gedurende deze blog uitleggen. 

Je kunt suppletie van slechte kwaliteit wat mij betreft namelijk beter meteen door de wc-spoelen. Dat is pas zonde van je geld. Maar Laura, waar moet ik dan op letten? En hoe herken ik een goed supplement?

Het werkt eigenlijk hetzelfde als het kiezen van kwalitatief goede voeding. Etiketten lezen! Op de ingrediëntenlijst kun je namelijk al het een en ander vinden over de kwalitatieve inhoud van het potje dat je wilt kopen. De belangrijkste punten zet ik hieronder voor je op een rij.

  • Het ingrediënt dat het eerste wordt vermeld is meteen het ingrediënt waar het meeste van zit verwerkt in de inhoud van de capsule.
  • Wordt de samenstelling per tablet of per dagdosering (meerdere tabletten) vermeld?
  • Zit in het supplement de voedingsstof waarmee geadverteerd wordt? En zo ja hoeveel?
  • Let op allergenen! Deze horen niet in kwaliteitssupplementen te zetten. Ze zijn vaak dikgedrukt, schuingedrukt of staan in hoofdletters.
  • Is het supplement vrij van hulpstoffen? Suiker, lactose, soja, of chemische kleur-, geur- en smaakstoffen.
  • Is het product glutenvrij?

Daarnaast herken je een supplement van hoge kwaliteit aan de actieve vormen die worden gebruikt. Niet-actieve vormen moeten namelijk door jouw lichaam nog omgezet worden in actieve vormen voordat ze kunnen worden opgenomen. De spijsverteringskracht is daarvoor belangrijk. Een goede maagfunctie en voldoende maagzuur zijn nodig om bepaalde mineralen zoals magnesium en ijzer te kunnen splitsen. Anders neem je ze simpelweg niet op. En ook dat is weggegooid geld.

Naast het kiezen van een kwalitatief goed supplement stoor ik mij als therapeut nog het meeste aan symptoombestrijding. Het is heel verleidelijk om voor probleem X, product X te gaan gebruiken. In de hoop dat de klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

I got some news: zo werkt het niet.

Het kan best zijn dat je je op de korte termijn beter voelt. Maar wat gebeurt er als je stopt met het supplement? Ben je dan weer terug bij af? Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen in. En ik heb het hierbij ook niet over basissuppletie zoals een multi, visolie, magnesium of vitamine D. Maar het meerendeel van de reclames die je voorbij ziet komen vind ik ronduit misleiding.

Laat je klachten eens goed bekijken. Dat kan niet in 5 minuutjes aan de balie van de Holland & Barrett. Alles heeft samenhang. Alles heeft een oorzaak. En als jij gaat voor blijvend resultaat, investeer dan ook. In advies en in supplementen van hoge kwaliteit. 

PS: Ben je nog geen client van Healthy Rebel? En ben je benieuwd hoe we jouw huidprobleem kunnen verbeteren? Ik kijk graag met je mee waarom het je nog niet is gelukt deze te doorbreken. Vraag jouw gratis 30 minuten Skin Scan sessie aan tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur

Geef een reactie