Health of Hype? Gluten!

“Waarom adviseer je mij tijdelijk geen gluten meer te eten als ik hier niet op scoor in het laboratoriumonderzoek?”

Een van de vragen die ik deze week ontving van een client die is gestart in het Healthy Skin programma. En ook gewoon een hele goede vraag! I love it als ik merk dat clienten hun adviesbehandelplan tot op de puntkomma doorlezen en zichzelf (en mij) de waarom-vraag durven stellen. Dat is waar langdurige gezondheid start en een gezonde huid ontstaat.

Het antwoord op haar vraag is dat glutensensitiviteit ook kan bestaan wanneer het lichaam geen zichtbare reactie in bloed of ontlasting geeft. Het gaat om het totaalbeeld van de klachten. Niet om 1 enkele marker. Alles heeft samenhang met elkaar. Alles. Voor de een betekent dat dus dat ik ervoor kies tijdelijk alle gluten uit het voedingspatroon te schrappen en bij de ander niet. Dat hangt dus af van het complete plaatje

En komt de reactie wel naar boven in het laboratoriumonderzoek? Tsja, dan is het in het geval van gluten echt nodig om levenslang op een glutenvrij of glutenbeperkt voedingspatroon te zitten. Waarom? Dat ga ik je, ook tot op de puntkomma, uitleggen in deze blog.

Gluten” (wat staat voor “glue” (lijm)) zijn eiwitcomponenten die bloem bij elkaar houden om bijvoorbeeld brood te kunnen maken. Het is een plakkerige binder. Naast de functie in voedingsmiddelen worden gluten ook gebruikt in producten voor persoonlijke hygiene. De romige substantie van haarmaskers en mascara’s danken hun werking aan… gluten. Vandaar ook dat je steeds vaker het glutenvrije logo ziet terugkomen op dit soort producten. Dat is dus geen hype

1 op de 100 mensen lijdt namelijk wereldwijd aan coeliakie. Maar de echte cijfers liggen dichter bij 1 op de 30! Coeliakie is een onder-gediagnosticeerde aandoening die ook ik vaak terugzie bij mij in de praktijk. Clienten lopen vaak al jaren met extreme vermoeidheidsklachten rond en hebben legio aan darmproblemen. En ook huidproblemen (met name eczeem en acne) worden in stand gehouden door een glutenallergie of -sensitiviteit. In dat geval loont het om je skin care producten te checken op de aanwezigheid van gluten. 

Maar hoe komt dat dan dat die gluten zoveel darm- en huidproblemen veroorzaken?

Well, de “glue” in gluten zorgt er onder andere voor dat spijsverteringsenzymen hun werk niet goed kunnen doen. De afbraak verloopt niet goed waardoor er te grote voedingsstoffen overblijven die niet goed kunnen worden opgenomen, het immuunsysteem overprikkelen en onze darmbarriere kapot maken. Het klassieke beeld van… je raadt het vast al… voedselintoleranties! Het wordt bijna saai, maar daar is die weer. Die leaky gut die je krijgt omdat de beschermlaag in je darmwand steeds zwakker wordt zorgt op haar beurt weer voor kruisreacties met andere voedingsmiddelen. En zo beland je in de neerwaartse spiraal van toenemende voedselintoleranties.

Het is dus geen ge-hyped advies om tijdelijk alle gluten uit je voedingspatroon te halen. Zeker in combinatie met de juiste suppletie herstel je de darmwand vele malen sneller dan wanneer je dag in dag uit die darmwand belast met een voedingsstof die ook nog eens totaal onbelangrijk is. Hij is gewoon lekker. En is zo verweven in ons Hollandse voedingspatroon dat het vooral een mentaal ding is om dit patroon te doorbreken. Geen boterhammen met kaas of hagelslag meer. Wat overigens zo’n beetje de slechtste combinatie is voor darmen die je maar kunt bedenken.

Ok, geen gluten meer, maar wat dan wel

Veel bedrijven in de food industrie zijn ingesprongen op de toenemende vraag naar glutenvrije levensmiddelen. Maar pas op… veel glutenvrije opties zitten vol met junk en zijn arm aan voedingsstoffen. Het is dus van belang dat je etiketten gaat lezen, of nog beter, glutenvrije producten zelf maakt. Zo kun je bijvoorbeeld couscous vervangen voor biologische quinoa en denk ook eens courgetti als spaghetti in plaats van de volkoren variant. Ook dat is een glutenvrije optie. Experimenteer. Proef. En pas je voedingspatroon stap voor stap aan. That’s it.

En om het nog een stukje makkelijker te maken komt er per februari 2021 een nog beter programma aan die huidproblemen bij de oorzaak aanpakt. De 2.0 versie van het programma dat nu al draait. Het wordt een langer programma met meer begeleiding, nog meer kennisoverdracht… en skinproof recepten die ook intolerantieproof worden! Ik kan niet wachten om alles met jullie te delen! Maar voor die tijd ga ik genieten van wat me-time en mijn familie. 

Van 23 december tot 4 januari is de praktijk dan ook gesloten. 

Wel beloof ik dat jullie volgende week nog 1 allerlaatste blog van mij ontvangen om het oude jaar in stijl af te sluiten. Alvast hele fijne feestdagen

PS: Ben je nog geen client van Healthy Rebel? En ben je benieuwd hoe we jouw huidprobleem kunnen verbeteren? Ik kijk graag met je mee waarom het je nog niet is gelukt deze te doorbreken. Vraag jouw gratis 30 minuten Skin Scan sessie aan tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur

Geef een reactie