And the award goes to…

Het voedingscentrum en thuisarts! Congrats! Big time! Of moet ik zeggen, Big Farma.

Ik moest wel 3 keer lezen toen ik van de week via een collega de flyer doorgestuurd kreeg van de “Doen of laten” campagne. Waarbij de slogan al de eerste grote misser is:
“Vitaminegebrek? Meestal niet.”

Wait, what?

Toch ben ik verder gaan lezen in de 6 pagina’s tellende flyer hoe ze in hemelsnaam deze slogan aan hun campagne durven te hangen. De inhoud gaat vooral om tekorten op het gebied van vitamine D en B12. Beide vitamines zijn gelinkt aan huidproblemen. En nog veel meer dan dat. Statements als“van vitaminegebrek wordt u vrijwel nooit moe” tot “overdag een half uur buiten en gezond eten, dan heeft u voldoende vitamine D” worden je om de oren geslingerd. Zonder enige bronvermelding overigens. Waar hebben ze dit gefactcheckt? En kennen ze überhaupt wel bestaande patienten (in mijn geval clienten) zonder vitaminetekort? I guess not.

70% van de Nederlandse bevolking heeft een vitamine D tekort. En als ik puur kijk naar de cijfers bij mij in de praktijk dan ligt dit percentage nog vele malen hoger. Dit tekort kan wel degelijk aan de basis liggen van jouw huidprobleem. Vitamine D is namelijk mega belangrijk voor de immuun-stressrespons! Wat vrijwel bij alle chronische huidproblemen verstoord is. Waardoor je huid nooit tot rust komt en chronisch onrustig blijft. Vitamine D heeft effect op de hormoonhuishoudingregulatie van vetten in de huid (zoals talg bij acne) en productie van huidcellen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Ook bepaalde type kankers zijn gelinkt aan te lage vitamine D spiegels. 

Van zowel vitamine D als B12 tekorten word je ab-so-luut moe. Ook spierpijnen, die we vaak linken aan magnesium (of kunnen we daar ineens ook geen tekorten meer van hebben?) komen vaak door een vitamine D tekort. 

De reden dat we zo’n hoog percentage aan Vitamine D tekorten zien heeft alles te maken met ons kikkerlandje. Nederland ligt ver van de evenaar en we hebben gedurende het jaar weinig zonuren. Daarnaast gebruiken we in de zomermaanden vaak een SPF waardoor we via de huid bijna geen vitamine D meer aanmaken. En laat dat nou net de beste manier zijn om vitamine D aan te maken. Daarmee zeg ik niet dat je uren onbeschermd in de zon moet gaan liggen bakken, maar wel dat je een tekort echt super makkelijk oploopt en ook in stand houdt. En dat geldt ook voor die chronisch onrustige huid.

In de laboratoriumonderzoeken die ik voor mijn clienten aanvraag, neem ik tegenwoordig altijd de vitamine D mee. Het kost je nog geen 30 euro en het geeft meteen aan hoe hoog en hoe lang je vitamine D moet gebruiken totdat je weer op optimale waardes zit. Daarna is het een kwestie van onderhoud gedurende de wintermaanden. 

Voldoende vitamine D is echt een sluitpost bij alle chronische huidklachten! En zou in mijn ogen standaard moeten worden geprikt via de huisarts. Voordat langdurige antibiotakuren worden ingezet. Waar ik overigens nog geen een huid blijvend van heb zien opknappen.

Kortom, laat je bloed testen. Meten is weten. En van daaruit kom je dus ook achter de oorzaak van jouw chronische huidklachten, zodat je heel gericht kunt werken aan de oplossing. Hoeveel langer wil jij nog met stress in de spiegel kijken of van de jeuk wakker liggen? Hoeveel is het je nog waard om met deze eeuwige frustratie te moeten leven?

You deserve more!

Ben je nog geen client van Healthy Rebel? En ben je benieuwd hoe we jouw huidprobleem kunnen verbeteren? Ik kijk graag met je mee waarom het je nog niet is gelukt deze te doorspreken. Vraag jouw gratis 30 minuten sessie aan tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur

Geef een reactie