Hormonale anticonceptie, yay or nay?

Ja… Dat is een lastige. Een hele lastige. Dit onderwerp bespreek ik geregeld tijdens eerste consulten. Vooral bij huidproblemen zoals acne, maar ook omdat vrouwen heel graag een alternatief willen voor die “rommel” die ze elke dag nemen. Dit zijn overigens niet mijn woorden, maar ben ik zeker met ze eens!

Vooral “de pil” is een geneesmiddel (of beter gezegd, symptoomonderdrukkendmiddel) dat snel wordt voorgeschreven aan meisjes met beginnende acne, of hevige menstruatiepijn. Daarbij wordt vrijwel nooit gekeken naar de pil soort en samenstelling. Zo wordt vaak standaard de Microgynon 30 voorgeschreven. En juist die pil geeft als vaak voorkomende bijwerking... Acne. Dit staat gewoon in de bijsluiter.

De vorm van hormonale anticonceptie heeft dus wel degelijk invloed op verbetering of verergering van jouw (hormonale) acne.

Dan het Mirena spiraaltje. Een alternatief waarbij we denken minder hormonen binnen te krijgen. Toch? Bijwerkingen bij deze vorm van anticonceptie… Acne. Hij staat zelfs onder het kopje “zeer vaak” vermeld. En ik zie dit in mijn praktijk dus ook “zeer vaak”. De acne gaat vaak samen met grote ontstekingen en is verdeeld over het hele gezicht. Soms neemt die reactie af naarmate de spiraal langer in het lichaam zit, maar dit is vaker uitzondering dan regel. Als jij niet lekker reageert op hormonen, dan blijf je deze klachten houden.

Maar ja, wat moet je dan?

Er zijn bepaalde vierde generatie pil soorten, zoals de Yasmin, met een andere samenstelling in hormonen die veel minder kans op acne geven. Wel krijg je daar vaak weer andere klachten voor terug zoals terugkerende vaginale schimmel. En dat is helaas het topje van de ijsberg. Nogmaals, lees de bijsluiter. Het staat er allemaal in. 

Zelf heb ik de Yasmin pil gebruikt. Mijn acne nam iets af, maar ik kreeg er andere klachten voor terug. Waarvan ik me pas bewust werd op het moment dat ik de keuze maakte met de pil te stoppen. Niet omdat ik kinderen wilde, wel omdat ik genoeg had gelezen en gehoord over de neveneffecten van de pil toen ik me er in ging verdiepen. Ik wilde dit niet meer in mijn lichaam. 

Nadat ik stopte kwam mijn acne voor een deel terug. Maar niet meer zo erg als dat het ooit was geweest. Mijn leefstijl was in de tussenliggende jaren namelijk compleet veranderd. En ik kon inmiddels dus zonder die pil. Hormonale anticonceptie is not the answer to your prayers. Er ligt altijd nog een oorzaak onder. Altijd. En die is vaak darm- en voedingsgerelateerd

Als je mij vraagt wat dan goede alternatieven zijn in plaats van hormonale anticonceptie? Dan wordt het er niet gezelliger en makkelijker op, maar wel beter voor je lichaam. Die afweging moet je voor jezelf maken. Wat vind je belangrijker? En wat past bij jou?

Zelf ben ik fan van de Daysy (een kleine versie van de Ladycomp). Daarbij moet ik de disclaimer maken dat je dit heel secuur moet toepassen en het niet bestemd is als anticonceptiemiddel, maar als menstruatie tracker. Als jij een regelmatige cyclus hebt en secuur bent in de temperatuurmetingen, dan kan dit apparaat echt een uitkomst zijn als je wilt stoppen met synthetische hormonen. 

Ooit zal iemand een briljante versie van een niet-hormonaal anticonceptiemiddel ontwikkelen, die zowel makkelijk in gebruik, als gezellig tussen de lakens is. Quote 500 material als je het mij vraagt ūüėČ Want dit is wat wij vrouwen willen

Wil jij nou weten of jouw hormonale anticonceptie invloed heeft op het verergeren van je acne? Check het hier.

Ben je nog geen client van Healthy Rebel? En ben je benieuwd hoe we jouw huidprobleem kunnen verbeteren? Ik kijk graag met je mee waarom het je nog niet is gelukt deze te doorspreken. Vraag jouw gratis 30 minuten sessie aan tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur

Geef een reactie