Hoe herken je een schommelende bloedsuikerspiegel en voorkom je een onrustige huid? 

In mijn generatie hadden veel oma’s en opa’s ouderdomssuiker. Zo ook mijn oma. Ze zei altijd “dat hoort gewoon bij het ouder worden, kind.” En daarmee was de kous af. 

Die ouderdomssuiker van toen, is anno 2020 jongerensuiker geworden. Op steeds jongere leeftijd krijgen mensen de diagnose Diabetes Type 2. Wat over het algemeen samenhangt met overgewicht, maar dit hoeft niet. Wat we wel zeker weten is dat het lichaam lange tijd in een pre-diabetes milieu verkeerd. Insulineresistentie. Een van de grootste redenen dat acne onder jongeren steeds meer voorkomt. Zowel bij jongens als bij meisjes. 

Door te vaak en (te) verkeerd te eten ontregelt de bloedsuikerspiegel. Saucijzenbroodjes, zakken chips, snoep, koek en Redbull. Ik weet niet hoe het beeld er bij jullie tijdens schoolpauzes voor de Appie uitziet, maar bij mij ongeveer zo.

Dit voedingspatroon is het recept voor insulineresistentie en het ontwikkelen van hormonale acne. 

Die insulineresistentie zorgt er namelijk voor dat er meer talg wordt aangemaakt en dat de aanmaak van (huid)cellen wordt gestimuleerd en poriën verstopt raken. Bingo! Een chronisch ontstoken huid… en lichaam. Want die ontstekingen beperken zich echt niet alleen tot de huid. Op alle lichaamssystemen heeft dit een negatief effect. Op latere leeftijd leidt het zelfs tot Alzheimer. Een chronisch ontstoken brein dat inmiddels al Diabetes Type 3 wordt genoemd. 

Gelukkig is ons lichaam slim en geeft het heel goed aan dat het niet “happy” is. Zo kun je je de hele dag vermoeid voelen, super narrig worden als je niet op tijd hebt gegeten, vaak gapen, veel plassenslecht genezen van wondjes en acne krijgen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. De oplossing voor het voorkomen en herstellen van insulineresistentie is heel simpel.

Pas je voedingspatroon aan!

Zowel de inhoud, als de frequentie. Hou voor jezelf eens bij in een voedingsdagboek hoe vaak je eet per dag (inclusief gebruik van kauwgom, ja ook suikervrij!). En noteer ook eens wat je eet. Het geeft je inzicht en een startpunt om het anders te gaan doen. Ik hoor dit keer op keer van mijn clienten. Ze zijn zich er niet van bewust zo vaak en zo slecht te eten.

En ja, dat veranderen kan een uitdaging zijn. Ook dat hoor ik vaak. Het gaat er om dat je begint. Vandaag nog. Wees dankbaar dat je lichaam en huid je dit vertellen. Om in de toekomst erger te voorkomen. 

Ben je nog geen client van Healthy Rebel? En ben je benieuwd hoe we jouw huidprobleemkunnen verbeteren? Ik kijk graag met je mee waarom het je nog niet is gelukt deze te doorspreken. Vraag jouw gratis 30 minuten sessie aan tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur

Geef een reactie