Fire in the Forest

Het gemiddelde Amerikaanse kind krijgt voor zijn eerste levensjaar 3 keer een antibioticakuur. Vaak vlak na de geboorte vanwege een keizersnede bij de moeder, of ruggenprik. En daarna om terugkerende oorontstekingen mee te bestrijden.

Researcher Maria Gloria-Dominguez-Bello zei hier het volgende over: 
“Antibiotics are like a fire in the forest. The baby is forming a forest. If you have a fire in the forest that is new, you get extinction.”

De forest is jouw darmflora. En de extinction omvat alle gezonde darmmicroben die worden weggevaagd door het antibiotica-vuur. Met alle gevolgen van dien… 

Per antibioticakuur hebben onze darmen gemiddeld 1 jaar nodig om zich op eigen kracht te herstellen. Daarbij is het ook nog maar de vraag in hoeverre het lukt om terug te keren naar de darmflora die je had. En ja, hoe goed was die eigenlijk? Bij jouw start in dit leven. 

Hoe ben jij geboren? Heb je borstvoeding gehad? Hoeveel medicatie heb je gehad voordat je je eerste kaarsje mocht uitblazen?

De antwoorden op die vragen hebben voor een groot gedeelte jouw unieke darmfingerprint bepaald. De fingerprint die je vanaf 3 jaar niet echt meer kunt veranderen. Je kunt hem wel gaan bijsturen. Door je omgevingsfactoren aan te passen. Zoals je voedingbewegingstresslevelen zo nu en dan een goede voorjaarsschoonmaak.

Toen ik zwanger was van mijn eerste wist ik maar al te goed wat de impact was van alles wat hier boven staat. En heb daarin dus ook hele bewuste keuzes kunnen maken. Om huidproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar vooral om een hele gezonde fingerprint te creëren. Waar hij later altijd op terug kan vallen als hij wel een antibioticakuur nodig heeft.

Vooral bij huidproblemen zie ik keer op keer hetzelfde patroon. Keizersnede, flesvoeding, veel antibiotica in het eerste levensjaar en een suboptimaal voedingspatroon. Tel je daar de talloze en vaak langdurige onderhoudsdoseringen van antibiotica bij op? Dan heb je het perfecte recept voor het ontwikkelen van een chronisch huidprobleem. 

Dat patroon kunnen we absoluut doorbreken! Daar ben ik van overtuigd. En heb ik zowel ondervonden als gezien. Bij mezelf en bij mijn clienten.

Vanuit een sterke en gezonde fingerprint kun je veel makkelijker bijsturen. Het is een groot cadeauvoor je kleintje en voor jezelf. Zeker wanneer jij zelf al lange tijd last hebt van chronische terugkerende huidklachten. Stop niet met de pil om de volgende maand zwanger te worden. Maar laat eerst eens een microbioomanalyse uitvoeren. Hoe gezond is jouw darmflora? En waar kunnen en moeten we die nog gaan optimaliseren? Zodat ook jullie kleintje die mooie start mee krijgt. 

Ik vertel je er graag meer over tijdens mijn Healthy Rebel Huidspreekuur in een gratis sessie van 30 minutenGeef een reactie