Do’s en Don’ts bij Maskne

We zijn er allemaal “helemaal klaar mee.” Corona. En dat is ook precies de reden waarom ik weinig tot geen aandacht heb besteed aan dit onderwerp in mijn blogs. Dat blijft overigens ook zo. I promise.

Met het steeds dringender wordende advies steven we af op een situatie waarin mondkapjes op openbare plekken een verplichting worden. Helaas zie ik in mijn praktijk een toename van huidproblemen bij (met name jonge) clienten. Op specifieke plekken zoals de neus, rond de mond en op de kin. Maskne! Ofwel acne die veroorzaakt wordt door het gebruik van een mondkapje.

En helaas hoef je daar niet al een acne gevoelige huid voor te hebben… Die onrustige huid kan ook out of the blue ontstaan. Gelukkig zijn er een aantal do’s en don’ts die je kunt gaan toepassen om Maskne te beperken, of zelfs tegen te gaan.

DO’S EN DON’TS
Draag het juiste materiaal
Wat mij betreft Bamboe (vooral voor een gevoelige huid) of 100% katoen en behandel je mondkapje als je ondergoed 😉 Eenmaal gedragen is uitwassen!
Was met een zo neutraal mogelijk wasmiddel
Vooral sterk geparfumeerde wasmiddelen irriteren de huid extra.
Pas je skin care routine aan
Er zijn fantastische natuurlijke producten te verkrijgen die je plaatselijk op je huid kunt aanbrengen om ontstekingen de baas te worden. Laat je adviseren door een goede huidspecialist en pas tijdelijk je skin care routine aan. 
Gebruik de juiste make-up
Sowieso is dit een aandachtspunt bij een huid die gevoelig is voor acne. Tel daar het gebruik van een mondkapje bij op en je hebt een broeiplek voor ellende gecreëerd. Mijn persoonlijke favorieten zijn Lycogel en Jane Iredale.
Kies bewust momenten uit waarop je wel/geen mondkapje draagt
Ga op de fiets in plaats van het OV. Bestel je boodschappen online, of haal ze 1 keer per week. Mondkapjes bevorderen de gezondheid niet. Kies er dus zelf voor hoe vaak je ze gebruikt. 

Als je nou merkt dat je huid enorm jeukt op de plekken waar het mondkapje je huid raakt, dan heb je last van een allergische reactie en geen Maskne. Kalmeer je huid dan vooral met een zachte verzorgende creme. Mijn persoonlijke favoriet is de creme van Tiny Todd.

Heb je nou alles hierboven gedaan? En merk je geen verschil of juist verergering van de Maskne? Dan komt de oorzaak toch echt van binnenuit. Stress, voeding en hormonale schommelingen laten zich ook rond het kingebied (vaak onder je mondhoeken) zien. Dan is het zaak om te gaan uitzoeken wat van binnenuit die verstoring veroorzaakt. Zolang je dat niet doet, los je het probleem ook niet op. 

Ben je nog geen Healthy Rebel client? Boek dan een gratis sessie van 30 minuten in tijdens het Healthy Rebel Huidspreekuur. Je krijgt dan al een aantal eerste inzichten en ik laat je zien hoe ook jij weer een rustigere huid kan krijgen. 

Geef een reactie