Jouw Levensdagboek

Waar ik ook kom, de darmflora is altijd een “hot topic”. Vaak omdat we zelf klachten ervaren, of het gewoon heel interessant vinden. En als ik even niet oplet verandert een verjaardag ongemerkt in een consult. Dus vandaag geen blog over de huid, maar de darm. Die overigens onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. 

Lees je mee?

Verstopt achter huid-, spier- en bindweefsellagen ligt het dagboek van jouw leven. Het vertelt ons hoe je geboren bent, of je huisdieren hebt, of je veel in de natuur rondstruint, welke tropische reizen je hebt gemaakt, of je vaak antibiotica hebt gehad, hoe jouw eetpatroon eruitziet, hoe vaak je je handen wast en of je een rijk sociaal leven hebt.     

Deze diep opgeslagen onzichtbare wereld bevat zo’n 10 biljoen (!) bacteriën, schimmels en virussen. Die in harmonie met elkaar samenleven als de darmflora in balans is. Per gram ontlasting zijn dat meer bewoners dan dat er mensen op aarde leven. Ja, denk daar nog maar even over na 😉

Deze grootsheid geeft meteen aan hoe belangrijk jouw darmmicrobioom is. Een leven zonder is niet mogelijk.

Ieder uur geven we ongeveer 1 miljoen kiemen af aan onze omgeving. Door elkaar een hand te geven, te knuffelen, de hond te aaien en die natte kus van oma 😉 En zo communiceren darmflora’s met elkaar. Zodat er upgrades in onze afweersystemen plaatsvinden om ons te wapenen tegen ziekmakende indringers, onze gezondheid te bevorderen en weerstand te boosten. En nog zoveel meer dan dat.  

Met deze wetenschap (yes, dit is ook wetenschap!) kun je je afvragen welke impact bepaalde Coronamaatregels op ons hebben.

1,5 meter afstand
Geen handen schudden
Mondkapjes
Desinfectiemiddelen

Hiermee wil ik niet zeggen dat je de regels aan je laars moet lappen. Zonde van de boete. Maar bedenk eens voor jezelf waar jij na het lezen van deze blog wel keuzes in kunt maken. Zoals boodschappen doen zonder het karretje schoon te maken, geen desinfectiemiddel te gebruiken (deze werkt überhaupt niet tegen virussen) en de fiets of auto te pakken in plaats van het OV.

It’s the small things that matter!

Geef een reactie