Over koetjes en kalfjes gesproken

“Melk de witte motor?” of “Melk de witte sloper”? De waarheid zit hem onder andere in de vorm die je koopt en de hoeveelheden die je drinkt. Het drinken van melk is niet per definitie slecht voor ons. Echter is het niet zo dat wij dagelijks melkproducten nodig hebben om onze botten gezond en sterk te houden. In tegendeel zelfs. Toch leven wij Nederlanders in een echt melkland. De zuivelconsumptie ligt hier per persoon op 355 gram per dag. Melk en melkproducten vormen de grootste innamegroep, gevolgd door yoghurt en karnemelk (inclusief yoghurtdranken).[1]

Het oerprincipe
Opvallend is dat geen enkel zoogdier op volwassen leeftijd nog melk drinkt. Met uitzondering van de mens. En dat is best gek aangezien ons lichaam, naarmate we ouder worden, lactose (melksuiker) steeds slechter kan afbreken. Maar liefst 75% van de totale wereldbevolking mist voldoende lactase (het enzym dat lactose afbreekt) om de melkproducten die we binnenkrijgen goed te kunnen verteren.[2] Het resultaat: allerlei klachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, buikpijn en krampen.
De gezonde voedingsstoffen uit melk (o.a. eiwit, calcium, kalium) kunnen we eenvoudig uit andere producten halen waarbij de opname ervan zelfs beter is dan vanuit melk![3] Bonen (eiwit), rijstmelk (calcium) en bananen (kalium) zijn goede alternatieven.

De melkmythe
Nog steeds bestaat de overtuiging dat wij melk nodig hebben om onze botten gezond en sterk te houden. Echter laat onderzoek steeds vaker zien dat het nuttigen van melk juist botontkalking veroorzaakt![4] Hoe dat kan?
Melk werkt verzurend op onze pH. En een (te) zure omgeving vindt ons lichaam niet fijn omdat veel lichaamsprocessen hierdoor worden verstoord. Als reactie op de verzuring geeft ons lichaam stoffen vrij om de pH te neutraliseren. Je raadt het al: calcium! Wat opgeslagen zat in onze botten wordt weer vrijgegeven en scheiden we later uit via onze urine. Helaas kleven er nog meer nadelen aan melkconsumptie, waaronder;
-Acne
Last van acne? Stop eens met melk! Er zijn veel onderzoeken die de relatie tussen melkproducten en acne aantonen.[5]
-Hormonen & antibiotica
Niet-biologische koeien worden grootgebracht met behulp van groeihormonen en antibiotica. Hormoonverstoringen en antibioticaresistentie zijn groeiende problemen.
-Overgewicht
Lactose is een suiker. Do the math wanneer je dagelijks veel melk drinkt.
-Dierwelzijn
Kalfjes zijn een “bijproduct” van de melkindustrie en worden vrijwel onmiddellijk na de geboorte gescheiden van hun moeder. Daarnaast is een melkkoe vanaf 2 jarige leeftijd ieder jaar zwanger totdat ze is “afgeschreven”.

Wat is wijsheid?
Wanneer je melkproducten neemt voor je botgezondheid weet je het antwoord al. Kies voor andere, beter opneembare alternatieven. En vergeet ook vooral niet voldoende te bewegen en je dagelijkse inname van vitamine D te verhogen (dit zorgt voor een betere opname van calcium).
Ben je een echte milklover en kun je niet zonder je dagelijkse glas melk? Probeer in ieder geval wat te minderen en koop eens amandelmelk, kokosyoghurt, of havermelk. Er zijn alternatieven genoeg die zowel lekker als gezond zijn!

over koetjes en kalfjes gesproken

[1]http://www.zuivelnl.org/wp-content/uploads/2017/06/zic2016.pdf
[2]https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01263095
[3]http://jandonline.org/article/S0002-8223(02)90355-X/fulltext
[4]http://jn.nutrition.org/content/128/6/1051.abstract?ijkey=03d069514995293cd3a5c13d87a7b6d52df50886&keytype2=tf_ipsecsha
[5]http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4632.2009.04002.x/full

 

Geef een reactie