It’s a Waste…

De Feestdagen zijn wat mij betreft niet alleen momenten van gezelligheid, lekker eten en genieten. Het is ook een periode waarin ik bewust stilsta bij het rijke westerse leven waarin we leven. Zo rijk dat we het ons kunnen “permitteren” geregeld voedsel weg te gooien.

De harde cijfers
Voedselverspilling is nog steeds een enorm probleem. Zeker wanneer we de Nederlandse cijfers bekijken. De doelstelling om tussen 2009 en 2015 voedselverspilling met 20% te verlagen is mislukt:

 • 2009: 110 – 156 kg voedselverspilling per persoon per jaar
 • 2015: 105 – 152 kg voedselverspilling per persoon per jaar

Onder voedselverspilling valt al het voedsel dat geschikt is voor menselijke consumptie (de eetbare delen) en wordt weggegooid. Redenen hiervoor zijn een verstreken T.H.T. of omdat het voedsel bedorven is. En dan te bedenken dat 60% van de producten nog gewoon veilig te eten is!

De top 10
De top 10 van meest verspilde producten (in kg per persoon) in 2016 ziet er als volgt uit:

 1. Brood – 9,2 kg
 2. Zuivel – 6,8 kg
 3. Groente – 5,7 kg
 4. Fruit – 4,8 kg
 5. Vlees – 2,9 kg
 6. Aardappelen – 2,5 kg
 7. Gebak/Koek – 1,7 kg
 8. Saus/Vet – 1,6 kg
 9. Pasta – 0,9 kg
 10. Rijst – 0,9 kg

Per persoon gooien we 145 euro per jaar zo de prullenbak in. Zonde voor onze portemonnee, maar nog meer voor het milieu. Voedselverspilling kent namelijk een grote milieubelasting. Zeker als het gaat om verspilling van vlees, zuivel en brood. Deze 3 producten dragen voor maar liefst 30% bij aan de totale klimaatbelasting als we puur kijken naar de verspilling ervan.

Voedselverspilling versus energieverspilling
Het is niet zo dat alleen wij als consumenten voedsel verspillen. In de hele keten wordt voedsel verspild. Wel is het zo dat consumenten de grootste impact hebben op voedselverspilling. Hoe verder het product zich richting de eindconsument begeeft, des te meer energie er is gebruikt om tot een eindproduct te komen. Producten die in winkels liggen hebben 85 tot 90% van de uiteindelijk beoogde energie gebruikt.

Nieuwe doelstellingen vanuit de VN
Ook al is de doelstelling van 2015 niet gehaald, het terugdringen van voedselverspilling blijft een hot topic op de agenda van de Verenigde Naties. In 2030 willen zij de wereldwijde voedselverspilling met 50% terugdringen. Nederland heeft als doelstelling internationaal koploper te worden als het gaat om verwaarding van agrifood-restromen en het voorkomen van voedselverspilling. Een ambitieuze doelstelling als je het mij vraagt. Belangrijker is jezelf de vraag te stellen wat jij kunt doen aan je eigen voedselverspilling. Veel!

Tips die voedselverspilling tegengaan
-Probeer dagelijks boodschappen te doen voor dezelfde dag
-Koop afgeprijsde producten met een korte T.H.T. en gebruik ze dezelfde dag
-Gooi producten waarvan de T.H.T. kort verstreken is niet meteen weg. Ruik, bekijk en voel! De mens heeft een prachtig ‘oermechanisme’ om voeding te beoordelen op houdbaarheid
-Ga (lokaal) op zoek naar voedselverspillingsinitiatieven. Zo zijn er boeren die voor de supermarkt (op uiterlijk!) afgekeurde groenten en fruit aanbieden tegen een leuke prijs
-Bewaar kliekjes en vries ze in.

Tot slot…
Geniet van de Feestdagen, sta stil bij je rijkdom & gezondheid en wees lief voor mens en milieu. Happy Holidays!

autumn-1013608_1920

Geef een reactie